15. nov. 2015

Nyttårsaften 5 dager på rad!

Nå er det ikke sånn at de feirer nyttår i november her i India, men hadde du vært her uten å vite helt hva som foregikk så hadde du nok trodd det. Den siste uka har hinduene nemlig feiret sin største festival og fyrt opp raketter, kinaputter og annet  fyrverkeri hver eneste dag(øreverk). Denne festivalen som kalles lysfestival tillot meg også å gå med sarien min enda en gang, noe som alltid er gøy å prøve å kle seg opp i(!?). Jeg har også fått tusenvis av spørsmål om hvorfor de pynter til jul så tidlig i India og hva er det egentlig de feirer? Så her kommer svaret til alle dere som ikke husker noe fra religionsundervisningen på skolen. (Det er jo min plikt som religionslærer)

Diwali eller Deepavali er en av de største festivalene her i India og betyr "en rekke med lys". Under denne festivalen feirer de at lyset vant over mørket, og de dekorerer dermed husene sine med elektriskelys og hver natt tenner de diyaer som er små keramikk oljelamper. Lampene setter de ute og inne i husene sine. Lysene setter de ut etter sin puja, som er bønn til en av gudene sine, under diwali er det Lakshmi de ber til. Festivalen varer i 5 dager hvor det er forskjellige ting som skal gjøres hver dag.

 Dhanteras er den første dagen av diwali festivalen og er den dagen som brukes på å dekorere husene sine. Mennene dekker husene i elektriske lys og damene vasker, lager rangolier(blomsterbilder i sand) og maler dekorasjoner på dørterskelen sin. På dhanteras er det også viktig at alle går å kjøper noe nytt i markedet, noen steder i India foretrekker de at du kjøper noe i gull eller sølv, men her i min by skal du kjøpe noe til kjøkkenet eller diyaer(en trenger alltid flere diyaer). På kvelden tenner alle lys på rekkverkene ute og ved vinduer og dører. Og siden fyrverkeri både er billig og lett tilgjengelig blir det jo mye av det også, selv om det ikke hører til tradisjonen.

En gutt med sin bestefar som selger diyaer.

Alle må jo kjøpe noe.
Choti Diwali er dag nr 2 av diwali og dagen før selve dagen, og har dermed fått navnet "lille diwali". Da fortsetter folk med å lage rangolier og mange av damene lager mehendi(henna). Kvelden fortsetter som dagen før med mange levende lys rundt på eiendommen og fyrverkeri.
På lille diwali er det også sånn at det du ikke fikk gjort dagen før MÅ bli ferdig.
Familien "min" og jeg dro ut for å kjøpe vårt eget fyrverkeri(patakhi) og siden vi ikke skulle være sammen på selve diwali valgte vi å ha vår egen lille feiring med god mat, lystenning, fyrverkeri og veldig god pavlova laget av eldstemann på 11.

Minstemann forteller meg alt om hvilket patakhe som er gøy.

Midten trygt i pappa sin hånd i folkemengden.

 
Et bilde som viser litt hvordan nabolaget mitt så ut på lille diwali og alle andre dager denne uka.



Eldstemann som tenner lysrekke utenfor huset.

Jentene hopper over gnistene til snurrebassen chakra

"pappa" benytter seg av lyset til en anaar(vulkanfyrverkeri)

Diwali som er grunnen til hele feiringen er litt som jul og nyttår på en gang. Alle folkene har på seg sine fineste klær og har stor puja til gudinnen Lakhsmi. De tror at gudinnen kommer på besøk denne dagen og derfor holder de dører og vinduer åpne, slik ønsker de henne velkommen inn. De bruker dagen på å gi mithai(søtsaker)eller gaver til naboer, familie og venner. kvelden bruker de på å ha puja og et bedre måltid med familien. Etter maten drar alle ut for å kose seg med frøse-stjerner(litt større og kulere enn i Norge), anaar, chakra og andre patakhe som de har kjøpt. Så er det vanlig at en går inn og koser seg med mithai.
Vi på taket hadde med oss noen nabojenter ut på lunsj og vi ble invitert hjem til dem for å feire diwali. På grunn av et dødsfall i familien samme året feiret de ikke så veldig, men nok til å ta oss med.

Jeg fikk testet ut nabojentas skuter da vi skulle spise lunsj.(det er bare påbudt med hjelm for sjåføren)

Her prøvde jeg meg på diya lamper til å ha ute, det gikk relativt greit.


Utrolig god mat, laget av selve landladyen.

Frøse-stjerner.

Her tenner jeg en anaar på gelenderet, de i kjelleren var ikke hjemme så det gikk fint.







Padwa er den fjerde dagen av diwali uka feires kjærligheten mellom kone og mann. Da skal mannen gi gaver til sin kone og vise sin kjærlighet. I noen steder av India er dette også den første dagen i året, så litt nyttår ble det jo, men de fleste venter med denne feiringen til 31. desember.
Vi brukte dagen på å besøke venner for å gi dem mithai og drikke en kopp chai. Vi besøkte veldig mange og fikk spist oss gode og mette. Hjemme hos noen venner hvor pappaen er hinduprest fikk vi også tilak(rødt matmerke i panna). På det siste besøket ble vi også kledd opp som "brud", da i anledning feiringen mellom mann og kone.
En type gave en kan dele ut er denne tradisjonelle søtsaken gulab jamon.

Du kan vell se at jeg gleder meg?

Her er noe av søtsakene vi fikk, dette er fra en familie sin puja.


Bhai duj er siste dag av diwali og enda en feiring for bror og søster. Søstrene ber da for brødrene sine og brødrene gir penger til søstrene sine.
Vi har jo ikke adoptert noen søsken her så vi fikk være barnevakt for gullhår x2, da mammaen og pappaen dro med eldste dattera og besøkte sine adopterte søsken.

Dette ble mye å lese, selv hadde jeg nok bare sett på bildene ved sånne lange innlegg, men gøy om du leser(!) da lærer du jo i alle fall noe.

Norge om 38 dager!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar